Zuby

Ako sa starať o svoje ďasná?

6 rád pre zdravšie ďasná prírodnou cestou

  1. STRAVA: Zmeňte stravu a znížte príjem cukru. Štúdie v British Medical Journal naznačujú, že zmena v strave môže skutočne zvrátiť krvácanie ďasien. Zvýšte konzumáciu potravín bohatších na vápnik (ako kapusta, kel, brokolica). Vyvarujte sa pitiu sladkých nápojov a nápojov s vysokým obsahom uhlíka, pretože cukry spôsobujú nadmerné vytváranie zubného kameňa, čo môže mať za následok vznik kazov a podráždenie ďasien.
  2. VITAMÍNY: Pridajte do svojej stravy vitamíny a doplnky. Mikroživiny sú nevyhnutné pre zdravie kostí a na predchádzanie zápalov. Niektoré vitamíny pomáhajú vytvárať sliny, ktoré bránia baktériám zostať na zuboch. K potravinám, ktoré pomáhajú podporovať slinenie, patria banány, ružičkový kel a hrach. Medzi vitamíny, ktoré by ste mali konzumovať, patrí vitamín B, D, horčík a železo.
  3. PRIBIOTIKÁ: Jedzte potraviny s prírodnými probiotikami. Potraviny bohaté na probiotiká sú napríklad kombucha, kefír a fermentované potraviny ako kimchee a kyslá kapusta. Tieto potraviny stimulujú produkciu zdravých baktérií v ústach, ktoré sú potrebné na zabránenie hromadenia zubného povlaku a zubného kazu.
  4. PH: Nerovnováha pH môže vytvoriť prostredie pre prosperitu baktérií. Nápoje, ako napríklad káva, vytvárajú nerovnováhu pH a tvoria ideálne prostredie na uchovávanie infekčných orálnych baktérií. Ak denne pijete kávu a trpíte ústupom ďasien, nahradte kávu zeleným čajom, keďže obsahuje polyfenol (známy ako katechín), ktorý pôsobí ako silný antioxidant a má niekoľko protizápalových vlastností, ktoré bránia rastu škodlivých baktérií a zlepšujú zdravie ústnej dutiny.
  5. MLGANIE: Zvyknite si na nový režim ústnej starostlivosti. Už ste počuli o technike nazývanej oil pulling? Táto staroveká technika pozostáva z mlgania oleja (sezamového, slnečnicového alebo kokosového oleja) v ústach po dobu 20 minút. Oil pulling výrazne znižuje plak a zápal ďasien.
  6. HYGIENA: Umývajte si zuby dvakrát denne, napríklad s dentálnymi produktmi ZEOZOE. Nezabudnite ani na zubnú niť a ústnu vodu- tú si môžete vytvoriť kombináciou vody a morskej soli či klinčekového esenciálneho oleja: nalejte vriacu vodu do pohára a nechajte ju vychladnúť na vlažnú, zamiešajte 3/4 lyžičky soli do vody, vodou si prepláchnite ústa a následne roztok vypľujte.