Bylinky

Šalvia lekárska

Od staroveku boli považované listy šalvie za symbol večného života. Jej univerzálnosť je už v jej mene. „Salvia“ pochádza z latinského slova „salvus“ zdravý. Niektorí bylinári zbierajú aj šalviu lúčnu (Slavia pratensis), ale jej zloženie je celkom iné, má menší podiel účinných látok. V Československu bola vyšľachtená odroda pre farmaceutické účely: Salvia officinalis „Krajová“. Dosť často sa pestuje šalvia veľkolistá muškatová (Salvia sclarea L.) Je to dvojročná rastlina, jej kvety voňajú podobne ako muškát. Používa sa hlavne v kozmetike.

Z divo rastúcich: šalvia praslenitá (Salvia verticallata L.), šalvia lepkavá , kvitne na žlto (Salvia glutinosa L.), šalvia divotvorná (Salvia divinorum), ), šalvia biela (Salvia apiana). Šalvia viacpakoreňová -s. miltiorrhiza – tzv. danšen – ázijská šalvia lekárska – sa využíva v starostlivosť o vlasy. Záhradné kultivary ( šalvia ananásová, melónová, veľkolistá, indiánska, aztécka, čínska ai) používame len ako okrasné rastliny, nie ako liečivky. Pochádza zo stredomoria, do severnej Európy ju rozšírili benediktíni. Pestovala sa v kláštorných záhradách ako liečivka a korenie do jedál. Znesie preto oveľa väčšie teplo a sucho ako naše pôvodné byliny. Dobre sa jej darí aj vo veľkých črepníkoch.

Dejiny

Pre Rimanov bola posvätnou rastlinou, využívali ju na množstvo ochorení. Gréci ju zasvätili najvyšším božstvám, využívali tiež liečebne vo veľkej miere. Zmienka o šalvii je aj v Biblii. V stredoveku bola hojne využívaná: stimulovali trávenie, plynatosť, kŕče, epilepsia, ochrnutie a vyčerpanie. V dobách morových epidémií s octom akokloktadlo, pridávali ku šalvii rozmarín, zimolez, skorocel. Hildegarda z Bingenu /Physika)/: „Šalvia je teplá a vysúšajúca, rastie viac zoslnečného tepla ako z vlhkosti zeme. A je osožná proti chorým šťavám, pretožeich vysúša. Preto by ju mal uvarenú alebo surovú konzumovať ten, koho trápiaškodlivé šťavy, ona ich potlačí. Nech teda vezme šalviu a pomelie ju, potomnech je tento prášok s chlebom a zníži v ňom nadbytok zlých štiav. A tomu,koho sužuje smrad nejakej špinavej veci, pomôže, keď si šalviu strčí do nosa. Americkí Indiáni šalviu bielu považovali za najposvätnejšiu rastlinu. Vydymovali ňou svoje príbytky, fajčili ju počas posvätných rituálov, šamani ju používali na cesty do iných svetov.

Duchovné posolstvo, signatúra

„Prečo človek umiera, keď má na záhrade šalviu?“ Pýtali sa talianski lekári. Rastlina je zasvätená najvyššiemu bohu Jupiterovi, ktorý udržuje zákony života a smrti. Má v sebe jeho múdrosť večného kolobehu rodenia a umierania. Jej rada znie: prijmi svoje miesto na Zemi a ži v radosti. Otvor sa neobmedzeným možnostiam, buď ako dieťa, ktoré sa neustále teší na ďalší deň. Netráp sa tým, čo nemôžeš ovplyvniť, nechaj veci, nech sa dejú, staň sa ich súčasťou, nieprekážkou. Vnímaj dokonalú harmóniu usporiadania vecí, jednotu všetkého, pokoj, ktorý je základom vnútornej radosti. Potom nájdeš zmysel svojho života, svoje miesto na svete. S radosťou budeš plniť svoje úlohy. Nebudú to povinnosti, ale tvorivý proces, objavovanie a hra.

Šalvia je prívetivá, ale prísna. Jej úzke kožovité listy pripomínajú chrbticu a sieť nervov. Chrbtica je pevná os nášho mäkkého tela. Každé vybočenie z cesty, každé klamstvo, faloš je potrestané bolesťou. Kým obraz úmyslu nie je jasný, čistota zámeru nie je preverená, učíme sa cez vlastnú bolestnú skúsenosť. Čím viac vnímame spojenie s vlastnou prirodzenosťou, s našou dušou, tým menej trápenia prežívame. Cena je vysoká, cesta k nej nie je ľahká. Smerujeme k najhlbším tajomstvám a k najvášnivejšiemu spojeniu. Obnažené srdce ponúknuté na oltár najvyšším cieľom. Spojenie, dokonanie, celistvosť. Vôňa šalvie nás sprevádza do duchovných úrovní, ktoré sú nám dobre známe. Pomáha mám rozpamätať sa na to, kým sme a odkiaľ sme prišli.

Botanika

Vytrvalý poloker, dorastá do 20 -70 a viac cm. Na spodnej strane drevnatie (už po druhom roku). Lodyha má štvorhranný prierez, lodyžné listy sú protichodné, pozdlžne kopojnaté, podlhovasté kopijovaté, jemne vrúbkované. Lícna strana listu je hladká, na rube je vráščitá. Mladé listky sú sivasté, plstnaté. Kvety sú dvojpsykaté, obyčajne fialové (jemne ružové, biele), tvoria riedke prasleny. Kvety sa ukazujú až druhý rok po zakornení. Plody sú vajíčkovité, hladké tvrdky. Kvitne v máji, júni.

Predmet zberu: list ( vrcholové časti stonky pred kvitnutím), niektoré zdroje uvádzajú celú vňať. List vonia silne aromaticky, má korenistú, horkú chuť. Listy sušíme rozprestreté v tenkých vrstvách, v tieni. Je to siličnatá rastlina,preto teplota sušenia nesmie prekročiť 35 °C. Vňať zbierame 1-3 x do roka. Šalviu môžeme pestovať aj v kvetináčoch, má množstvo variet. Je medonosná, využíva sa pre včely.

Účinné látky

Dodnes bolo izolovaných v šalvii 6 účinných protizápalových látok. Okrem toho obsahuje esenciálny olej tujon, cineol, gáfor, borneol, katechinové tiresloviny, organické kyseliny, triperteny, horčinu carnosol, lakton salvin s fytincídnou účinnosťou, saponiny, živice, vitamíny skupiny B, látky podobné ženskému estrogénu. Fytoestrogény (pôsobia ako ženské hormóny, regulujú plodnosť), betakarotén, luteín (farbivo a antioxidant), vitamíny A, B, C, E, K, bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, draslík, vápnik, meď, železo, horčík, mangán, zinok a selén. Šalvia sa nesmie konzumovať počas tehotenstva alebo počas kojenia, pretože zastavuje tvorbu mlieka. Neprekračujeme doporučenú dobu užívania.

Vlastnosti

Aromatikum, adstringens, antiflogistikum, antihydrotikum, gargarizmum, dermatologikum, antiseptikum, antibiotický účinok.

Použitie šalvie

Používanie šalvie je tak široké, že ľudia majú tendenciu vidieť v šalvii obyčajnú bylinu, ktorá sa dá použiť na čokoľvek. Má však veľmi široké možnosti použitia. Pri liečbe tráviacich problémov: predchádza tvorbe žalúdočných vredov, pri bolestiach žalúdka, plynatosti, stimuluje trávenie, tvorbu a odtok žlče, žalúdočné a črevné katary, otravy jedlom. Akútne i chronické zápalové ochorenia tráviaceho traktu – kolitída, gastritída, vredy, meteorizmus, hnačka. Pri gynekologických problémoch, hlavne u mladých žien, ktoré začínajú menštruovať a v období prechodu. Na gynekologické zápaly. Pri dlhotrvvajúcej menštruácii, pri bolestiach pŕs počas menštruácie. Potláča kvasinky candida– piť odvar, alebo robiť výplachy. Do výplachu pridať dve kvapky protiplesňovej silice ( tee trea, grapefruit). Antibiotické pôsobenie– proti mikróbom pri zápale močových ciest, bolesti v krku a angíny, vírusové ochorenia dýchacích ciest. Pôsobí ako antibiotikum, lieči zapálené ďasná, paradentózu, afty. Je potrebné kloktať a vyplachovať dlhodobo. Môžeme použiť aj šalviový esenciálny olej. Má sťahujúce a protizápalové účinky. Na nehojace sa rany popáleniny,ekzémy, zápalové procesy na koži, mokvavé vredy ako kúpele, obklady, obmývanie. Pliesňové a mykotické ochorenia kože a nechtov. Podporuje imunitu, činnosť pečene, prevencia mozgovej mŕtvice, uvoľňuje vnútorné napätie. Podporuje krátkodobú pamäť, pôsobí proti nespavosti, depresii. Chladný výluh pôsobí proti poteniu v puberte, i v prechode. Britskí vedci dokázali, že šalvia potláča enzým rozkladajúci acetylcholín. Tým chráni organizmus pred Alzheimerovou chorobou. Najúčinnejšou formou je tinktúra, dávkovanie obvykle 20-25 kv 3 x denne. Veľmi účinnou formou je vínny nálev. Z vodných výluhov dáva Janča prednosť nálevu.

Šalviová silica sa podáva samostatne. Výluhy pôsobia pomerne silno, podávame preto v menších dávkach ako iné čaje. Protizápalové látky sú zle rozpustné vo vode, preto volíme liehovú tinktúru.
Zvonku – 1 ČL na pohár čaju, vnútorne stačí 1 kávová lyžička tinktúry na 125 ml nálevu.

Recepty

Čaj na pásový opar

Šalviu a majoránku šálkou vriacej vody a necháme 10 min lúhovať, pijeme 3 x denne pred jedlom.

Čaj na zápal dýchacích ciest

  • 35 g šalvie
  • 20 g listu kostihoja
  • 20 g nechtíka
  • 10 g prasličky

Jednu PL zmesi prelejeme 150 ml vriacej vody, 10 minút lúhujme, precedíme. Pijeme počas dňa.

Ústna voda na paradentózu

Po 2 PL šalvie, nechtíka, harmančeku, repíka. Zalejeme pol litrom studnej vody, pomaly privedieme k varu, hneď vypneme. Necháme prikryté lúhovať do vychladnutia. Precedíme, môžeme pridať trocha bieleho alkoholu na konzerváciu, uskladníme do chladničky.

Tinktúra

Na zvýšenie krvného tlaku Šalviu macerujeme v silnejšej pálenke (ražná). Čerstvú bylinu užívame v pomere 1:4, sušenú 1:6. Pre okamžité zvýšenie tlaku žien postačí 1, u mužov 2-3 ČL tejto tinktúry.

Zápach z úst, plesne

Hrsť šalvie zalejeme pol litrom studenej vody, privedieme k varu, nechámepovariť 5 min, potom odstavíme a lúhujeme 10 min. Kloktáme.
Pri cukrovke sa doporučuje jesť čerstvé listy počas dňa. Je účinná pri Infekciách pseudomonas (v nemocnicich, spôsobuje infecie rán, pneumóniu, endokartitídy, meningitídy). Používame tinktúru.

Kúpele

Povzbudzujúce: spolu so saturejka, rozmarín, tymián, šalvia.

Kozmetika

Japonskí vedci vyhlásili šalviu ako jednu zo 4 najúčinnejších rastlín v boji proti vráskam: piť čaj, pridávať do jedál, do pleťových masiek.
Vypadávanie vlasov– 100 g čerstvých listov zalejeme pohárom trstinového rumu, na tmavom mieste necháme vylúhovať týždne. Zlejeme, prefiltrujeme, masírujeme pokožku hlavy.

Naše dentálne produkty obsahujú tiež šalviu a práve ona im dodáva protizápalové účinky. Kúpite v našom eshope.